De Hanze spreekt tot de verbeelding door haar combinatie van solidariteit, daadkracht en ondernemerschap, zeker nu in Europa wordt gezocht naar pragmatische vormen van samenwerking. Maar hoe werkte de Hanze precies? Het Middeleeuwen Symposium 2017 biedt nieuwe inzichten in deze belangengemeenschap van steden en kooplieden.

De Hanze was geen uitgekristalliseerd bestuursorgaan, maar een open gemeenschap van kooplieden en steden, die optrad wanneer dat door de deelnemers nodig werd geacht. De vele regionale en politieke belangen zorgden echter ook voor verdeeldheid. Door hun gunstige geografische ligging ten opzichte van Vlaanderen, Engeland en het Rijnland speelden steden in het huidige Nederland een vanzelfsprekende rol in het economisch systeem van havens, stapelplaatsen en jaarmarkten tussen Noord- en Oostzee.

Het Middeleeuwen Symposium 2017 laat 6 onderzoekers aan het woord die letterlijk en figuurlijk de grenzen van de Hanze verkennen: wat zochten Hamburgse en Bremer kooplieden op IJsland en andere noordelijke eilanden? Hoe borgden kooplieden hun samenwerking in het buitenland en wat gebeurde er wanneer die solidariteit verdampte? Hoe moest Brugge haar onstuimige groei logistiek in goede banen leiden? Maar ook: hoe losten steden hun financiële problemen op als de grenzen van de groei waren bereikt?

Gezien het internationale karakter van de Hanze nemen dit jaar 3 sprekers deel namens buitenlandse instituten. Hun voordrachten zijn in het Nederlands. Dagvoorzitter en medeorganisator is Dr. Jeroen Benders (RUG).

partners2017

Advertenties