Meer Hanze

Alvast inlezen of rondsurfen over de Hanze? We hebben een aantal nuttige sites, musea en boeken op een rij gezet voor een ideale voorbereiding.

Kampen organiseert dit jaar de Internationale Hanzedagen van 15 t/m 18 juni. Op 19 mei vindt in de Kampense Stadsgehoorzaal ook een interessant (middag)symposium plaats over de Hanze. Het programma vormt een mooie combinatie met het Middeleeuwen Symposium. Op deze middag wordt ook de nieuwe jaarbundel gepresenteerd van de Vereniging voor Overijssels Recht en Geschiedenis. Dit boek staat helemaal in het teken van de Hanze.

Natuurlijk is op internet veel te vinden over de Hanze. Gezien de lange onderzoekstraditie in Duitsland, is de Duitse wikipedia-pagina een goed vertrekpunt. Dat geldt natuurlijk ook voor de wiki-pagina over Lübeck, de informele hoofdstad van de Hanze.

In Lübeck is recent het Europees Hanzemuseum geopend, dat naast authentieke objecten vooral ensceneringen biedt gericht op beleving. Het Sankt-Annen Museum in Lübeck bezit veel kunstwerken uit de bloeiperiode van deze stad.

Stade, gelegen aan de Elbemonding, heeft met het Schwedenspeicher een schitterend interactief museum dat veel aandacht besteedt aan het hanzeverleden van de stad. De website biedt volop extra informatie. De middeleeuwse haven van Stade is in de loop der eeuwen nooit uitgebaggerd, waardoor recent archeologisch onderzoek een enorme hoeveelheid informatie en voorwerpen opleverde.

In Bremen besteedt het Fockemuseum aandacht aan de Hanze en in Hamburg het Museum für Hamburgische Geschichte. Het Deutsches Schiffahrtsmuseum in Bremerhaven toont de beroemde Bremer Kogge.

20140413_101926

In het Nederlands biedt het boek ‘Koggen, Kooplieden en Kantoren’ een prettig overzicht van de Hanzegeschiedenis, o.a. met een bijdrage van dagvoorzitter Jeroen Benders. Ook het Duitse boek ‘Die Hanse’ van uitgeverij Theiss is een aanrader. Hierin komt ook de ontstaansgeschiedenis van de Hanze ruim aan bod, waarbij Westfaalse steden als Soest en Dortmund een verrassende rol speelden.

In Kampen wordt de maritieme geschiedenis varend gehouden met de bijzondere Kamper Kogge. De IJsselkogge die recent werd geborgen bij Kampen wordt de komende jaren geconserveerd bij museum Nieuw Land in Lelystad. Daar is ook een tentoonstelling te zien over ander koggen die zijn gevonden in het Flevogebied.

Tijdens het symposium komt de Hanze-geschiedenis van Nijmegen aan bod, een stad die toch vooral bekend is vanwege haar Romeinse verleden. Het Nijmeegse Valkhof-museum toont echter het bijzondere 15de eeuwse Schippers-Antependium (zie foto hierboven), dat werd vervaardigd in opdracht van de Broederschap van de Heilige Olof. Deze Olof was een heilige Noorse koning en schutspatroon van zeevaarders. Hij is te vinden in meerdere Hanze-steden en ook in de Zutphense Walburgiskerk is een pilaarschildering aan deze heilige gewijd.

Bron foto: http://www.antependium.nl.

Advertenties